SILLIAN SKIJALIŠTE

Najopsežniji Vodič za Skizentrum Hochpustertal Sillian – Osttirol

Ski Zentrum Hochpustertal Sillian je jedna od najsunčanijih ski destinacija u Austriji. Sniježni park smješten na 2.200 metara sa zajamčenim snijegom, na sunčanom i središnjem jugoistočnom položaju skijališta u neposrednoj blizini gornje stanice gondole.

Zbog blizine Južnog Tirola, austrijska kvaliteta snijega i padina, istočnotirolski štih i usluga, susreću se s talijanskim joie de vivre. To je jedna od onih skijaških destinacija kojoj se gosti uvijek vraćaju, otkrijte zašto…

Ski Resort Hochpustertal Sillian/ Skizentrum Hochpustertal Sillian

Puno sunca, padine na visokim nadmorskim visinama, zabavni park i dječje područje – unatoč relativno maloj veličini, skijalište Sillian u dolini Hochpustertal nudi sve ono što možete naći u većim skijaškim centrima.

Sa svojim padinama prema jugoistoku, skijalište Sillian u dolini Hochpustertal blizu austrijsko-talijanske granice nudi malu, ali raznoliku mrežu staza između 1.100 i 2.407 metara nadmorske visine; crvene staze, uključujući duge spustove do sela Sillian i Außervillgraten, plave staze za početnike, crne staze sa kojima se stručnjaci mogu suočiti otkrivajući svoje vještine te skijanje na stazama izvan skijališta.

Djeci je prilagođen “Bobo Kinderclub” s vlastitim ograđenim početničkim prostorom blizu gornje stanice gondole Thurntaler-Gondelbahn. Snowboarderi i skijaši slobodnog stila mogu raditi na svojim trikovima i preokretima u Funparku koji ima mogućnosti i prepreke za sve, od početnika do profesionalaca.

Ljubitelji sve popularnijeg turno skijanja, otkriti će draž ovog skijališta ukoliko se iz Silliana ili iz Außervillgratena odluče popeti u ranim jutarnjim satima do najviše točke skijališta (2.407 m) te nakon odmora spustiti u dolinu.

Gdje se nalazi Sillian?

Sillian je mjesto u istočnom Tirolu, blizu granice između Austrije i Italije, leži na 1.100 m nadmorske visine, udaljen 29 km od Lienza s jedne strane te 33 km od Brunica s druge strane.

Popularna „kraljica Dolomita“ Cortina d’Ampezzo udaljena je svega 48 km od Silliana a naša preporuka je da svakako izdvojite jedno poslijepodne i posjetite ovaj mondeni centar.

Zbog svog geografskoj položaja pruža idealan zimski odmor s daškom talijanske opuštenosti u istočno-tirolskim Alpama.

Mješavina austrijske i tirolske organiziranost i perfekcije s talijanskom razigranošću pridonosi osjećaju dobrodošlice i prijateljske naklonosti svakom gostu.

Pristup Sillianu je lagan, cestom koja iz Lienza vodi prema južnom Tirolu a s Lienzom je povezan željeznicom koja vodi sve do Brennera kroz dolinu Hochpustertal oko koje se nalaze skijališta Drei Zinnen i Kronplatz.

Udaljenost od:

 • Zagreb 368 km
 • Rijeka 300 km
 • Split 686 km

Prijevoz Zagreb-Sillian-Zagreb/Ban tours: mogućnost organiziranog prijevoza u terminu 2.1.-8.1. i 8.1.-15.1.22.

Skijaški centar Hochpustertal Sillian, Istočni Tirol, Austrija

SILLIAN SKIJALIŠTE

Otvaranje skijališta planira se 8.12.2021. a zatvaranje 3.4.2022.

Radno vrijeme skijališta: dnevno od 8,30 h-16,30 h

Nadmorska visina: od 1.100 do 2.407 m

Ski staze: ukupno 22,4 km

 • Crvene 15 km
 • Plave 5,6 km
 • Crne 1,8 km

Skijalište raspolaže modernom tehnologijom zasnježivanja.

Sillian je izvrsna polazna točka za sve one koji se bave ili se žele baviti skijaškim trčanjem. U okolici Silliana na raspolaganju staze za skijaško trčanje u ukupnoj dužini od 140 km (Grenzlandloipe, staza Innervillgrater, Anras, Obertilliach).

Ban tours škola skijanja Sillian

Dječji vrtić i škola skijanja na hrvatskom u terminima 2.1.-8.1. i 8.1.-15.1.2022.

BAN TOURS ŠKOLA SKIJANJA – BAN TOURS SKI TEAM SILLIAN –škola skijanja koja u Sillianu manje-više u istom sastavu djeluje preko 20 godina.

Zbog povećanja interesa za našu školu skijanja vrši se povećanje broja učitelja a kod izbora učitelja (uz kvalifikaciju koju učitelji skijanja trebaju imati) presudna je svakako činjenica da se novi član našeg tima odlikuje timskim radom, predanošću, strpljenjem i da mu je ljubav prema poslu koji obavlja na prvom mjestu.

Timski rad nam je izuzetno važan a kako on funkcionira na djelu pokazuje zadovoljne stranke koje se rado vraćaju svojim učiteljima i našem ski teamu svake godine.

Zadnjeg dana tjedne poduke za sve polaznike škole skijanja organizirano je završno natjecanje…to je dan velikih uzbuđenja, očekivanja, veselja, poneke suze ali sve završava veselo i svi su na postolju jer su svi pobjednici!

Skijaške karte i cijene

U prilog tome da je Sillian odlično skijalište za obitelji ide i činjenica da djeca do 6 godina skijaju besplatno a do 18 godina imaju 50% popusta na cijenu skijaške karte. Posebna pogodnost za obitelji s više djece : kod kupnje ski karte za 2 odrasle osobe i 2 djece, svako slijedeće dijete dobiva BESPLATNU ski kartu.

Višednevna skijaška karta SKI HIT vrijedi za skijališta:

 • Sillian
 • Matreier Goldried Bergbahnen
 • Hochpustertaler Bergbahnen
 • Bergbahnen St. Jakob
 • Bergbahnen Kals
 • Lienzer Bergbahnen
 • Obertilliacher Bergbahnen
 • Kartitscher Liftgesellschaft
 • Mölltaler Gletscherbahnen
 • Ankogel Hochgebirgsbahnen.

Dnevna ski karta vrijedi isključivo za skijalište Sillian.

Cijene skijaških karata u Sillianu ovise o sezoni, da li skijate u predsezoni, glavnoj sezoni ili međusezoni.

Ban tours ponuda skijaških karata Sillian

U predsezoni koja je u terminu 8.12.-24.12.2021.
Cijena 6-dnevne skijaške karta za odrasle iznosi 1.862 Kn

U glavnoj sezoni u sklopu koje su termini 25.12.-8.1. i 30.1.-12.3. 2022.
Cijena 6-dneve skijaške karte za odrasle iznosi 1.995 Kn

U međusezoni u sklopu koje su termini 9.1.-29.1. i 13.3.-3.4.2022.
Cijena 6-dneve skijaške karte za odrasle iznosi 1.945 Kn

Najam skijaške opreme/snowboard opreme/opreme za turno skijanje – Sunny Sport 2000

Osiguran popust od 15% na cijene najma za sve Ban toursove goste.

Okvirne cijene najma opreme za alpsko skijanje/odrasli:

 • 6-dnevni najam skija i štapova – 4* = 100,00 Eura
 • 6-dnevni najam skija i štapova – 5* = 125,00 Eura
 • 6-dnevni najam skija i štapova – 6* = 150,00 Eura
 • 6-dnevni najam skijaških ciplela (pancerica) od 50,00 Eura
 • 6-dnevni najam skijaške kacige od 25,00 Eura

Djeca do 15 godina na najam skija i štapova imaju cca 50% popusta na cijene koje vrijede za odrasle osobe (ovisno o kategoriji skija) dok su cijene najma skijaških cipela povoljnije za cca 10-15 Eura

Ski bus

Besplatan ski bus vozi na relaciji Sillian, Arnbach, Innervillgraten, Außervillgraten, Anras, Abfaltersbach, Geselhaus, Strassen, Tassenbach i Heinfels.

Zabava, hrana i piće & Apres Ski u Sillianu

Na svakom skijalištu, od velike važnosti su barovi i restorani koji su smješteni uz skijaške staze.

Sillian ima 2 omiljena okupljališta bilo da je riječ o odlasku s prijateljima na jutarnju kavu ili nakon dugog spusta na okrepu u vidu piva, kuhanog vina, omiljene rakije od kruške – vilijamovke, tople čokolade sa šlagom, popularnog „Germknödel“-a, „Kaiserschmarrn“-a ili kompletnog ručka nakon prvog dijela skijanja.

Gadein panorama bar i restoran, nalaze se na gornjoj stanici gondole koja iz Silliana vozi na skijalište.

Bar iz kojeg možete pratiti napredak vaših skijaša, popiti kavu , čaj, rundu-dvije…,popričati s prijateljima o zadnjem spustu, dogovoriti zajednički spust do doline ili partiju karata u večernjim satima.

Restoran na 2 etaže ukupne površine 1.000 m2, kapaciteta 550 osoba, kojeg vodi g-din Hermann Ortner, uz vrhunsku kuhinju, oduševiti će vas austrijskim i internacionalnim specijalitetima uz povoljne cijene.

G-din Ortner i njegovo osoblje s velikim uvažavanjem i dobrodošlicom dočekuje hrvatske goste bilo da ručate u restoranu ili ste se došli ugrijati i odmoriti. Uvijek se gostima obraća sa smješkom, voli popričati o situaciji na skijalištu, u svijetu ili o turističkoj sezoni u Hrvatskoj i Austriji.

Thurntaler Rast, nalazi se na stazi koja vodi do donje stanice 6-sjedežnice, do restorana se doskija širokom plavo-crvenom stazom koja vodi od gornje stanice gondole, a nakon okrepe u Thurntaler Rast-u , modernom 6-sjednom žičarom „dižete se“ na sam vrh skijališta – na 2.407 m odakle se pruža pogled koji ostavlja bez daha.

Zimske aktivnosti i shopping u Sillianu

Zimske aktivnosti u Sillianu: alpsko skijanje/boardanje, turno skijanje, skijanje van uređenih ski staza, skijaško trčanje, hodanje na krpljama, sanjkanje, klizanje…

Od lanaca prehrambenih trgovina (Billa, Hofer, M-Preis) do trgovine elektro- i elektroničkih uređaja, trgovina sportske opreme i odjeće, suvenira, pekara itd..

Posebno za izdvojiti su trgovine sportske odjeće i obuće SUNNY Sport u Heinfelsu (u neposrednoj blizi Dolomiten Residenz Sporthotela Sillian, apartmana Brückenwirt i apartmanskog naselja Feriendorf Hochpustertal) te Sport&Mode outlet u centru Silliana. U ponudi su svi kvalitetni i poznati brendovi za sve vrste sportskih aktivnosti.

Za odlazak u veći shopping preporučamo odlazak do 29 km udaljenog Lenza ili 33 km udaljenog Brunica.

Ne zaboravite, trgovine u Austriji ne rade nedjeljom.

Smještaj u Sillianu

Preporučamo za obitelji i društa.

Dolomiten Residenz Sporthotel Sillian 4*S

SPORTHOTEL SILLIAN

Apartmani Brückenwirt

BRÜCKENWIRT (3)

Feriendorf Hochpustertal

FERIENDORF HOCHPUSTERTAL

Od ponude visoke kategorije – Dolomitenresidenz Sporthotela Sillian 4*S koji se nalazi 50 m od donje stanice gondole i završetka skijaške staze u kojem vas očekuje vrhunska kuhinja, moderne i udobne sobe i suite, te bogata wellness ponuda za cijelu obitelj;

Obnovljene apartmanske kuće Brückenwirt – moderno uređena apartmanska kuća pozicijom najbliža donjoj stanici gondole, pa do apartmanskog naselja Feriendorf Hochpustertal – idealnog za smještaj obitelji s djecom.

Svi objekti su na pješačkoj udaljenosti od 50 do 200 metara od donje stanice gondole.

Sillian pruža mogućnost smještaja za sve kategorije gostiju te svojom kvalitetnom ponudom osigurava zadovoljstvo gostiju a zadovoljni gosti se uvijek vraćaju.

Zdravstvena zaštita – lječnici

U Sillianu svoju praksu obavlja nekoliko liječnika (opća praksa, pedijatar, zubar) i apoteku a u Lienzu se nalazi velika bolnica koja je glavna bolnica za ovaj dio istočnog Tirola.

COVID-19 mjere

Trenutne mjere vezane uz covid-19 su 3 G mjere kojima se smještaj, korištenje sistema žičara, prijevoznih sredstava, ulazak u tregovie i sl., omgućuje svima s važećom potvrdom o cijepljenju, svima koji su u zadnjih 6 mjeseci od trenutka boravka u Austriji preboljeli Covid-19, te necijeljenim osobama uz obavezan PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski test (ne stariji od 48 sati).

Detaljne i ažurirane mjere možete naći na:

https://www.sozialministerium.at/

ili

https://www.sichere-gastfreundschaft.at/ 

Ban Tours Preporuke za Obiteljsko skijanje i boravak u Sillianu

Ski/snowboard oprema i škola skijanja

Nakon što ste rezervirali i uplatili vaš smještaj, školu skijanja i skijaške karte pred vama je predivno vrijeme u očekivanju vašeg putovanja.

Iskoristite to vrijeme i poradite na vašoj fizičkoj pripremljenosti, provjerite vašu opremu, servisirajte skije i snowboarde, provjerite da li prošlogodišnje pancerice i skije ili snowboard odgovaraju nozi odnosno visini vašeg djeteta…najčešće ne, razmislite o najmu koji će vam i kvalitetom i cijenom najviše odgovarati.

Sve dok djeca rastu preporuka je najam opreme jer ćete u protivnom iz godine u godinu morati kupovati novu.

Ukoliko posuđujete opremu od prijatelja – odaberite onu koja odgovara vašem stilu skijanja, vašem stupnju znanja kao i duljini vaše noge te vašoj visini.

Svakako se obratite stručnjacima na tom području koji će vam dati najbolji savjet.

Ukoliko ste se odlučili za školu skijanja, krenite s pozitivnim stavom. Naročito važno je imati pozitivan stav kada su djeca u pitanju. Nastojte vašoj djeci prikazati skijanje kao jedna od najljepših sportova.

Možda nije tako jednostavan kao odlazak na plažu ali se zavoli već nakon prvih spustova kada sami sebi dokažu da oni to mogu. Učitelji skijanja su osobe koje su prošle pedagošku obuku kao i stručno osposobljavanje. Imajte povjerenja u njihovu stručnost a njima će biti drago ukoliko pokažate interes za napredak i ponašanje vašeg djeteta u grupi.

Isto tako učitelji skijanja provjeravaju oprema polaznika škole skijanja. Ukoliko primjete odstupanja u kvaliteti ili sigurnosti opreme, skrenuti će vam pažnju na to.

Učitelji skijanja ne vrše popravke opreme jer za to nisu ovlašteni stručnjaci. Bilo kakav popravak opreme prepustite stručnim osobama u ski servisima. U Sillianu se obratiti Sunny Sport-u 2000 na donjoj stanici gondole.

Ne zaboravite provjeriti ispravnost vaših putnih dokumenata, spakirati lance za snijeg, uz skije/snowboard, skijaške/snowboard cipele (pancerice/buce za snowboard), štapove, obavezno ponesite naočale za skijanje, nepropusne rukavice od kože ili sintetičkih materijala, kacigu, skijaško/snowboard odjelo, skijaško donje rublje, nekoliko pari ski/board termo dokoljenica, zaštitnu kremu za lice i usne (visoki faktor) i priručnu putnu apoteku.

Skijašku/snowboard opremu – skije, snowboard, šatpove i kacige možete iznajmiti u Sillianu u Sport Sunny-u 2000 dok odjeću i naočale ponesite sa sobom.

Vaš put do Silliana i smještaj, isprobajte lokalne specijalitete tijekom vašeg boravka

Na put nastojite krenuti u ranim jutarnjim satima. Isplanirajte si ležeran put koji iz Zagreba do Silliana traje između 4 i 5 sati, ovisno o prometu i broju stajanja na putu.

Na prvoj benzinskoj stanici po ulasku u Sloveniju kupite vignettu za Sloveniju i Austriju – obratite pažnju na dužinu valjanosti vignette.

Napravite pauzu u Autogrill-u Feistritz koji se nalazi na autoputu na potezu između Villacha i Spittala.

Uz restoran i kafić, sadrži i trgovinu sa suvenirima, slatkišima, pićem kao i uvijek dobru ponudu talijanskih tjestenina, austrijskih i talijanskih vina te igračaka za djecu i poneku sitnicu za odrasle.

U Autogrillu Feistritz može obavite i kupnju nekih prehrambenih proizvoda ali svakako za veću kupnju preporučamo Billu/Hofer, M-Preis usput u Lienzu ili u samom Sillianu.

Idealan dolazak u Sillian je između 13,00 i 15,00 sati. Prilikom dolaska, smjestite se u objekt koji ste odabrali, podignite skijaške karte, iznajmite opremu, obavite kupnju prehrambenih proizvoda ukoliko ste smješteni u apartmanima.

Ukoliko vaš smještaj počinje subotom – opskrbite se i za nedjelju.

Tijekom vašeg boravka u Sillianu i na skijalištu obavezno probajte austrijske i lokalne specijalitete: Germknedle, Kaiserschmarrn, Tiroler Knödlsuppe, Tiroler Gröstl, Spare Ribs…zagrijte se uz toplu čokoladu i neobičan liker Heisse Oma… – ovi specijaliteti će imati najbolji okus na skijalištu…isprobajte i uvjerite se!

Istočni Tirol je poznat također po lovačkim specijalitetima a dobra adresa za probu istih svakako je restoran Burg Heinfel koji s enalazi ispod istoimenog dvorca.

U Sillianu-Heinfelsu (predgrađu Silliana) se nalazi i tvornica poznatih talijanskih napolitanki Loacker. U sklopu tvornice je trgovina i slastičarna gdje možete kupiti i degustirati izvrsne slastice.

Postoji mogućnost, organiziranog i unaprijed dogovorenog posjeta djelu tvornice gdje će vam uz kratku prezentaciju povijesti tvornice omogućite da sami napravite napolitanke od sirovina koje se koriste upravo u toj tvornici i kao suvenir ih ponesete sa sobom.

Na povratku svratite u shopping u Ljubljani – BTC city Ljubljana – shopping centar sa preko 450 trgovina a u sklopu kojeg je od prošle godine i Primark – razveselite vaše tinejdžere…

Ski Opening u Sillianu – Ban Tours preporuka za skijaško društvo

Živimo u užurbanom vremenu kada je teško odvojiti tjedan dana za skijaški odmor. Odvojite manji broj dana i započnite vašu skijašku sezonu u društvu vaših dragih prijatelja. Odvojite vrijeme kako za skijanje tako i za druženje.

Tri dana odličnog skijanja, hotel uz stazu, bogata wellness ponuda, udobne i moderne sobe i izvrsna kuhinja. Preporuka je svakako smještaj u Dolomiten Residenz Sporthotelu Sillian 4*S.

Odlično uređene ski staze, puno sunca i daleko od gužve.

Gondolom koja je udaljena svega 50 m od vašeg hotela, dolazite na sunčani plato na 2.200 m nadmorske visine.

Za prvo jutarnej zagrijavanje odskijate plavom stazom do donje stanice 6-sjedežnice 6er Thurntaler koja vas vodi do najvišeg vrha na 2.407 m nadmorske visine . Uspon vrijedan truda – prekrasan vidikovac koji će vas ostaviti bez daha.

Nastavljate skijanje hrbtom skijališta odakle su vam za nastavak vašeg skijanja na raspolaganju plave, crvene ili djelom crna staza. Spuštate se do platoa na 2.200 m nadmorske visine i nastavljate plavo-crvenom stazom do donje stanice 4-sjedežnice 4er Ausservillgraten.

Kombinacijom sjedežnica 4er Ausservillgraten i 6er Thurntaler dolazite na vrh skijališta i spušate se do Gadein panorama bara gdje ćete uz kuhano vino podjeliti vaše dojmove o skijalištu.

Nakon pauze krećete prema Sillianu – stazom koja vodi na vašu početnu točku. Ukoliko ne želite skijati do donje stanice gondole, odskijajte crvenom stazom do međustanice gondole i dižete se opet na plato na 2.200 m. Oni koji skijaju do donje stanice gondole, dižu se gondolom na isto mjesto.

Iskoristite vrijeme do 15,00 sati za skijanje na sunčanoj strani a za zadnji spust koristite stazu koja vodi do Silliana.

Koji god termin odabrali, koju dužinu boravka i načina odlaska u Sillian odabrali, uputili se na obiteljsko skijanje ili skijanje s prijateljima…na pravom ste mjestu! Sillian će vas oduševiti i htjeti ćete mu se vratiti.