©Skirama Kronplatz_Lift

Najopsežniji vodič kroz Kronplatz

Skijalište br. 1 u Dolomitima – kraljevstvo zimskog sporta

Teško je, pa gotovo i nemoguće opisati Kronplatz u nekoliko riječi, ali kada bi bilo potrebno, opis bi svakako morao uključiti neke od slijedećih sintagmi: KRALJEVSTVO ZIMSKOG SPORTA, BROJ 1, ŠKOLA SKIJANJA, MODERNO, VELIKO, AKTRAKTIVNO I ZABAVNO, DJEČJI RAJ, DUGA SNJEŽNA SEZONA, SAN SVAKOG SKIJAŠA. Iako već sama kombinacija uvodnih riječi otkiva o kakvom je skijaškom spektaklu riječ, u tekstu koji slijedi pokušat ćemo približiti sve specifičnosti ovog skijališta. Kronplatz neprekidno prima priznanja, ocjene i nagrade za najbolje skijalište. Jedno od zadnjih priznanja dolazi od poznatog portala skirsort.info, najvećeg svjetskog recenzenta skijališta, koji je ocijenio Kronplatz s impresivnih 5/5 bodova. Do ove hvale vrijedne kategorije ga je dovela: ponuda staza, infrastruktura, garancija snježnog pokrivača, te pripremljenost staza.

Kronplatz skijaško područje

Harald Wisthaler - wisthaler.com

Skijalište Kronplatz smješteno je u Italiji u Južnom Tirolu, u prekrasnoj dolini Pustertal i dio je skijaškog područja Superski Dolomiti, svjetski poznatog lanca povezanih skijališta koje uključuje 12 skijališta i više od 1.200 kilometara prekrasnih staza u Dolomitima. Skijalište kreće od 973 metra nadmorske visine, sve do vrha koji se nalazi na 2.275 metara.

Područje je dvojezično pa svako mjesto ima dva naziva, njemački i talijanski. Ova impozantna planina je smještena između tri mjesta: Bruneck / Brunico, St. Vigil / San Vigilio i Valdaora / Olang i zaista pruža sve što biste mogli poželjeti na zimskom odmoru, čak i više od toga.

Nenadmašna prednost skijališta je što žičare iz sva tri glavna mjesta u podnožju vode na isti i glavni vrh, kod poznatog zvona Concordia2000, pitoresknog prizora koji je svima u memoriji na spomen imena Kronplatz. Prednost glavnog vrha je višestruka: ukoliko ste roditelj, odgovarat će vam što sve škole skijanja kreću s vrha, gdje dolaze i žičare iz svih mjesta u podnožju i gdje se isprepliću restorani i barovi.

Ako vam se dogodi da ostanete duže u apres ski baru na vrhu, pred kraj zatvaranja žičare, ne morate se brinuti hoćete li stići na zadnju žičaru jer se s vrha možete spustiti u sva tri glavna mjesta u podnožju.

Skijaška sezona na Kronplatzu ove godine počinje 27.11.2021., a završava 24.04.2022.

Staze i žičare – impresivno i moderno

Skijaške staze: 119 km skijaških staza; 52 km plavih, 42 km crvenih , 25 km crnih

Sistem žičara: 6 vučnica, 4 sjedežnice, 23 gondole

©Skirama Kronplatz_Family

U uvodu je spomenuta riječ moderno pa ćemo se malo vratiti na to. Kronplatz ima najmoderniju infrastrukturu žičara i gondola i neprestano dalje ulažu, što u nove žičare i gondole, što u održavanje postojećih.

Početnici i skijaši rekreativci cijeniti će široke staze koje vode u dolinu, dok napredni skijaši svoju ambiciju i znanje mogu isprobati na crnim stazama. Najveći postotak u ukupnom broju kilometara staza odlazi na plave staze, što dovoljno govori koliko je skijalište prilagođeno svima. S druge strane, za one najambicioznije skijaše je poznata grupa od 5 izuzetnih crnih staza, tzv. “black five” u ukupnoj duljini od 14,50 kilometara: Sylvester, Herrnegg, Pre da Peres, Erta i Piculin. Piculin je ujedno jedna od najstrmijih staza u Europi s najvećim nagibom od 72%.

Posebno nas veseli vijesti o novoj žičari Olang 1+2. Kronplatz još jednom dokazuje da je jedno od najmodernijih skijališta u Alpama svojim novim projektom žičare Olang 1+2, koja ima brzinu od 6,5 m/s i kapacitet od 3.900 osoba na sat, što je ujedno i najveći kapacitet na skijaštu. Žičara Olang 1+2 služi kao glavni lift za sve goste koji žele ljeti i zimi doći do vrha s područja Olang/Valdaora, Rasen-Antholz/Rasun-Anterselva i Hochpustertala/Alta Pusterie Ova žičara nije samo najbrži i najinovativniji, već i jedan od najudobnijih liftova koji vode izravno iz doline na vrh.

Blizina Superski Dolomiti i skijališta 3 Zinnen – ukoliko poželite više

Harald Wisthaler - wisthaler.com

Kao dio područja Dolomiti Superski, Kronplatz je kratkom vožnjom vlakom ili autobusom udaljen od nekoliko skijališta Dolomita, od kojih je najbliža Alta Badia, 11 km od bazne gondole Piculin u Piccolinu. Skijaški autobus koji vozi svakih 20 minuta povezuje gondolu Piculin u Kronplatzu i žičaru Sponata u Alta Badiji. Dolaskom u Alta Badiu isprobajte poznatu veličanstvenu i fascinantnu skijašku turu Sella Ronda, koja čini kružnu turu kroz nekoliko povezanih skijališta u Dolomitima.

Još jedno skijalište u Dolomiti Superski-u u blizini je predivni Drei Zinnen, udaljen pola sata vožnje vlakom. Zahvaljujući novoj željezničkoj vezi, skijalište Kronplatz i skijalište 3 Zinnen sve su bliže i bliže. Vlak Ski-Pustertal-Express za pola sata vodi od stanice žičare Ried na Kronplatzu do nove željezničke postaje Versciaco, koja je izravno povezana s liftovima planine Elmo na skijalištu 3 Zinnen. Za skijanje bez ograničenja na oba skijališta potrebna je valjana karta Dolomiti Superski.

Restorani i barovi

©wisthaler.com_19_01_IDM_Kronplatz_HA2_0849

Na skijalištu Kronplatz postoje 40-ak planinskih restorana, koliba, modernih barova i sunčanih terasa. Svi poslužuju tipičnu južnotirolsku kuhinju, ali i kuhinju iz svih krajeva svijeta. Restorani na vrhu čiji su najčešći gosti roditelji s djecom (jer se nalaze oko startnog mjesta svih škola skijanja) pripremaju osim lokalne kuhinje i mnoštvo internacionalnih specijaliteta koji su prihvatljivi djeci.

Restorani i kolibe su ravnomjerno raspoređeni po skijalištu i za svaki ukus se može naći ponešto. Bilo da se radi o čaroliji planinarske kolibe, ručku s fantastičnim panoramskim pogledom na Dolomite ili jednostavno o brzinskoj kavi, Aperolu ili kuhanom vinu na jednom od popularnih planinskih odmorišta, nećete ostati razočarani ni uslugom ni hranom i pićem.

Što nipošto ne propustiti probati od hrane i pića? Tu su tirolske knedle na sve načine i sve okuse, slatke Kaiserschmarne, koljenica i zelje, pileća krilca s grilla i krumpire s ružmarinom… Za ljubitelje toplih alkoholnih napitaka osim kuhanog vina svakako probajte Jagatee. Ako ste ljubitelj osvježavajućih koktela, tu su neizostavni Aperol i Hugo, a ponuda prosecca i izvrsnih vina je također dobra, od kojih posebno izdvajamo sauvignon blanc.

Apres ski zabava počinje već oko 15 sati na vrhu u restoranu/baru Gipfel Cima, a kako pada mrak, nastavlja se u barovima u podnožju, od kojih je najpoznatiji K1 u Risconeu i Gassl u Olangu.

Udaljenost iz Hrvatske

Ako putujete iz Zagreba očekuje vas oko 5 sati vožnje automobilom, ovisno o gužvama koje se mogu zateći na putu ako je u pitanju atraktivniji datum jer je cestovni put do mnogo slovenskih, austrijskih i talijanskih skijališta isti. S vremenom su navigacije sve preciznije, a regulacije prometa sve bolje tako da se uz prethodno planiranje i dobru organizaciju puta gužva može izbjeći. Svakako preporučujemo krenuti na put što ranije jer je šansa za gužvu u prometu manja, pogotovo ako krećete iz udaljenijih krajeva Hrvatske.

Najbliži put iz Zagreba je: tunel Karavanke – Lienz – Sillian – Olang/Rasen/St.Vigilio/Brunico, a udaljenost je 411 km.

Aplikacija Intermaps

O naprednosti skijališta govori iIntermaps aplikacija Kronplatz, koja je idealan suputnik tijekom vašeg boravka na Kronplatzu. Uz aplikaciju Kronplatz dobivate vijesti i informacije sa skijališta izravno na vašem pametnom telefonu – praktična udobnost na najvišoj razini. Pomoću aplikacije imate priliku pratiti svoje skijanje, a možete saznati i koji se događaji održavaju u blizini ili koji su liftovi i padine trenutno otvoreni. Ukratko: Ova je aplikacija obavezna za ljubitelje Kronplatza.

Ban Tours škola skijanja Kronplatz

HRVATSKA ŠKOLA SKIJANJA BAN TOURS KRONPLATZ 2.1.-8.1. i 8.1.-15.1.2022.

Od ski vrtića do naprednih skijaša – uvijek je pravo vrijeme za početak ili nastavak usavršavanja znanja i vještina

Tradicija duga više od 20 godina, suradnja s destinacijom Kronplatz kao i team profesionalnih učitelja skijanja svrstao je Ban tours u rang pouzdanog partnera regije Kronplatz. Time nam je zagarantirano ovlašteno mjesto okupljanja naše škole skijanja čija prijava je regulirana i potvrđena prema talijanskim zakonima.

Naši učitelji skijanja članovi su Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja (HZUTS), s važećim hrvatskim i međunarodnim licencama (IVSI I ISIA). Svojim stručnim znanjem, savjetima i susretljivošću pridonosi da veliki broj kako malih tako i velikih polaznika naše škole skijanja nauči ili usavrši svoje znanje skijanja.

Nošenje kacige za djecu do 14 godina je obavezno i zakonski regulirano – svim polaznicima škole skijanja bez obzira na dob preporučamo nošenje ski kacige zbog sigurnosti.

Mogućnost individualne poduke uz dogovor sa učiteljima skijanja na licu mjesta! Individualna poduka izvodi se nakon završetka škole skijanja.

MJESTO OKUPLJANJA BAN TOURS ŠKOLE SKIJANJA – svakodnevno od 09:30-10:00 sati kod zvona CONCORDIA 2000.

MJESTO OKUPLJANJA ZA POLAZNIKE SKI VRTIĆA je prvog dana kod zvona CONCORIDA 2000 u 09:30 sati, a od drugog do završnog dana u zgradi restorana Kron (prizemlje) u 09:45 sati.

SKI VRTIĆ 2.1.-8.1. i 8.1.-15.1.

©Skirama Kronplatz_SafetyPark (2)

 • 5-dnevna poduka u terminu 2.1.-8.1. – poduka počinje 3.1. i završava zaključno sa 7.1.
 • 6-dnevna poduka u terminu 8.1.-15.1. – poduka počinje 9.1. i završava zaključno sa 14.1.

Naš zatvoreni dio ski vrtića nalazi se u zgradi restorana Kron na samom vrhu Kronplatza. Obzirom da upravo sa ove pozicije kreću skijaške staze u svim smjerovima, Vaša djeca nalaze se na centralnoj poziciji do koje možete doći iz svakog djela Kronplatza. Roditelji dovode djecu na mjesto okupljanja ski vrtića i po završetku istog, preuzimaju djecu od učitelja skijanja. Prilikom predaje djece roditelji su dužni obavijestiti učitelje skijanja o ev. alergijama i sl.

Uzrast: ski vrtić primjeren je djeci predškolske dobi (od 3 do 6 godina). Održava se svakodnevno od 10:00-15:00 sati, osim u petak kada je završna utrka koja počinje u 12:00 sati. Za polaznike ski vrtića potrebna je kompletna ski oprema a polaznici ski vrtića imaju besplatnu skijašku kartu. Ski vrtić mogu pohađati djeca koja ne nose pelene i imaju razvijene higijenske vještine.

Pogodnost vrtića: ski vrtić održava se na zatvorenom poligonu za učenje skijanja namjenjenom samo polaznicima ski vrtića. Djeci je osiguran ručak i odmor u zatvorenom grijanom prostoru sa sadržajima za igru. Polaznici ski vrtića pod stalnom su pažnjom i u pratnji učitelja skijanja.

ZAŠTO JE NAŠ SKI VRTIĆ NAJBOLJI?

 • profesionalni učitelji skijanja sa iskustvom rada s djecom
 • jedini ski vrtić s grijanim zatvorenim prostorom
 • svakodnevni boravak od 10:00-15:00 sati sa uključenim ručkom
 • svako dijete dobiva naljepnicu za kacigu i bedž sa upisanim imenom
 • djeca dobivaju markere koji ih čine brzo prepoznatljivima
 • korištenje poligona s pokretnom trakom

KARAKTERISTIKE ZATVORENOG PROSTORA VRTIĆA:

 • blagavaonica s menijem prilagođenim djeci
 • mogućnost neograničene konzumacije soka i vode
 • igraonica sa igračkama prilagođenih uzrastu djece
 • prostorija s TV-om (gledanje crtića)
 • dječji WC s potrebnom opremom, zahodskim školjkama i umivaonici prilagođeni visini djece
 • zatvoreni prostor ski vrtića nalazi se uz poligon na kojem se održava obuka skijanja za djecu

Cijena 5-dnevnog ski vrtića u trajanju od 3.1.-7.1. = 2.495,00 Kn
Cijena 6-dnevnog ski vrtića u trajanju od 9.1.-14.1. = 2.650,00 Kn

ŠKOLA SKIJANJA 2.1.-8.1. i 8.1.-15.1.

DNEVNA PODUKA U ŠKOLI SKIJANJA TRAJE OD 10:00-13:00 SATI
Za djecu stariju od 6 godina i odrasle – za početnike i napredne!

 • 5-dnevna poduka u terminu 2.1.-8.1. – poduka počinje 3.1. i završava zaključno sa 7.1.
 • 6-dnevna poduka u terminu 8.1.-15.1. – poduka počinje 9.1. i završava zaključno sa 14.1.

Za sve one koji su odlučili početi sa usvajanjem skijaškog znanja kao i za one koji svoja znanja i tehniku žele unaprijediti i poboljšati – naši učitelji skijanja naći će najbolja riješenja za savladavanje početnih skijaških „koraka“ kao i za usvaršavanje i unapređivanje dosadašnjeg stečenog znanja. Početnici će u toku trajanja škole skijanja pod vodstvom naših učitelja skijanja biti u mogućnosti spustiti se niz padinu a napredni skijaši će zapaziti svoj napredak i sigurnost koju su stekli.

Grupe se formiraju prema stečenom znanju, a broje do 8 polaznika.

Ukoliko se za jednu grupu formiranu po znanju skijanja ne skupi dovoljan broj polaznika, Ban tours pridržava pravo povećanja cijene te otkaza organizacije škole skijanja/ dječjeg vrtića na snijegu odnosno otkazivanje organizacije pojedinog stupnja tečaja.

 • Cijena 5-dnevne škole skijanja u trajanju od 3.1.-7.1. = 1.500,00 Kn
 • Cijena 6-dnevne škole skijanja u trajanju od 9.1.-14.1. = 1.650,00 Kn

©Skirama Kronplatz_MMM Corones Terasse